Schaatsen

Het is belangrijk dat je stevige schoenen draagt bij het schaatsen. Koop altijd schaatsen die goed passen en geen schaatsen die te groot zijn.
 
Voor een advies over aanschaf van materiaal kun je het best ook even bij één van de trainers aankloppen, die weten waarschijnlijk wat het beste bij je past; of je toe bent aan klapschaatsen etc.
 
Wees zuinig op je schaatsen en houd ze scherp. Slijp en polijst je schaatsen voor elke wedstrijd. Kijk hier eens voor een instructiefilm
 
Als je op natuurijs hebt gereden en daarna weer op kunstijs wilt gaan schaatsen moet je ze ALTIJD slijpen. Van natuurijs worden schaatsen bot en dan glij je op kunstijs alle kanten op.
  
Probeer ook tijdens de training/ wedstrijden niet op de rubbermatten te lopen, daar ligt zand en je schaatsen worden gelijk bot en er komen bramen op.
  
Neem een oude handdoek of iets dergelijks mee om op de rubbermat te leggen om er overheen te lopen als je van het bankje naar het ijs wilt. Ook is er tussen het ijs en de rubber matten vaak een ruimte met beton, ook daar kunnen je schaatsen niet tegen!
  
Zorg dat jij zelf een braamsteentje hebt en bij je hebt in je schaatstas. Maakt je schaats een slissend geluid of glijd de schaats op een plekje steeds weg, dan zit er een braam op, die je met het braamsteentje kunt verwijderen. Een braamsteentje kun je niet gebruiken om je schaats te slijpen.
  
Zorg bij aankomst op de ijsbaan dat je de tas met schaatsspullen in de kleedkamer zet, zodat je als je ingelopen hebt, de schaatsen warm aan kunt trekken. Zet je tas dus niet buiten neer!
 
Droog na het schaatsen altijd je schaatsen goed af en laat ze niet in de rubberhoezen liggen, dan gaan ze roesten. Je kunt van een handdoek een eenvoudige hoes maken waar je je schaatsen in bewaart.
 
Zorg dat je altijd een paar reserve (was)veters en blarenpleisters bij je hebt!
 
Hier kun je zien hoe schaatsen gemaakt worden: Doen ze dat zo: Hoe worden schaatsen gemaakt?